Tanıtım

Tarihçe

Bölümümüz 1970 yılında kurulmuştur. Bölümde, toprak biliminde ve bitki besleme konusunda bilgi birikimine katkıda bulunmayı ve araştırıcı bilim insanı yetiştirmeyi amaçlayan temel araştırmalar ile toprakların fiziksel, kimyasal, biyolojik ve mineralojik özelliklerinin saptanması, sınıflandırılması, haritalanması, bitkilerin beslenmesi-fizyolojisi ve bitki-toprak-su sistemlerini araştıran ve inceleyen çalışmalar yapılmaktadır.

 

Araştırma Konuları

Araştırma alanları; toprak fiziği, toprak kimyası, toprak biyolojisi, toprak mineralojisi, toprak verimliliği ve gübreleme, toprak etüd ve haritalama, toprak koruma ve bitki besleme dallarını kapsar. Başlıca araştırma konuları; tarımsal potansiyeli ova toprakları öncelikli olmak üzere toprak etüd ve haritalanması, toprakların sınıflandırılması, tuzlu ve alkali toprakların ıslahı, makro ve mikro besin elementleri, baklagiller ve azot fiksasyonu, biyolojik aktivite, mikoriza; toprakların teknolojik kullanımları, kil yataklarının mineralojik özellikleri, kantitatif kil ve mineral analizi, uydu verileri kullanılarak toprakların ve arazi kullanımının haritalanması, küresel ısınma ve çölleşmeyle mücadele tarım arazilerinin/toprakların korunması, arazi kullanım planlaması; sebze ve süs bitkilerinde, subtropik ve ılıman iklim meyvelerinde, tahıllar ve endüstriyel bitkilerde makro ve mikro element gübrelemesi, endüstriyel atıkların tarımda kullanılma olanakları, ağır metal kirliliği ve diğer toprak kirleticilerle mücadele ve önleme konularını kapsamaktadır. Bölümümüz; topraklarda fiziksel, kimyasal, biyolojik ve mineralojik analizler, su ve gübre örneklerinde kimyasal analizler, bitkilerde ise ağır metal ve besin elementi analizleri yaparak başta çiftçiler olmak üzere resmi ve özel kuruluşlara hizmet vermektedir. Bölümde yürütülen ulusal ve uluslararası araştırma projeleriyle bir yandan yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burslar sağlanırken, diğer yandan da ortaya çıkan pratiğe aktarılabilir sonuçlarla ülke ekonomisine olumlu katkılar yapılmaktadır.

 

Bölümün Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde 40 dekar açık araştırma alanı, 150 m2’si bölüm araştırma alanında, 500 m2’si bölüm binası yakınında olmak üzere toplam 650 m2 araştırma serası ve 10 adet tam donanımla laboratuvar mevcuttur. Bölümümüzde, içerisinde çeşitli bölgelerin majör topraklarını temsil eden monolitlerin sergilendiği Türkiye'nin ilk ve tek TOPRAK MÜZESİ bulunmaktadır.

 

Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü olarak bizler toprakların özelliklerine uygun biçimde kullanılarak korunması ve gelecek nesillere sağlıklı olarak aktarılmasını özetle sürdürülebilir kullanımını hedefliyoruz. Toprakların verimliliklerinin korunması ve arttırılması için fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini daha iyi anlamaya çalışıp bitkisel üretimi ve hasat ürünlerinin kalitesini arttırmak için bitkileri yakından tanıyor ve iyi bitki besleme uygulamalarına başvuruyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için teknolojik yenilikleri yakından takip ediyoruz. En önemli hedeflerimizden biri de bitkilerin sağlıklı beslenmesi ve dolayısıyla insanların sağlıklı beslenmesini sağlamaktır.

 

 

Akademik – İdari Personel Mevcudu

Bölümde 8 Profesör, 2 Doçent, 1 Doktor Öğretim Görevlisi, 1 Doktor olmak üzere 4 Araştırma Görevlisi, 4 Teknik Eleman-Laborant, 1 Bölüm Sekreteri, 2 Arazi sorumlusu ve 1 Hizmetli görev yapmaktadır.

 

İş Olanakları

Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü mezunları

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığında,

Tarım Kredi Kooperatiflerinde,

Ziraat Bankalarında,

Devlet Su İşlerinde,

Arazi toplulaştırma projelerinde,

Belediyelerde,

Gübre ve tarım ilaçları tedarik ve dağıtım firmalarında,

Resmi ve özel analiz laboratuvarlarında,

Gübre fabrikalarında,

Özel tarım işletmelerinde,

Sera ve örtü altı üretimde ve

Ekolojik-Organik tarım işletmelerinde iş olanaklarına sahiptir.

Mezunlarımız yukarıda belirtilen tüm iş kollarında danışmanlık hizmeti verilebilmektedir.

Ayrıca 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun öngördüğü Toprak Etüd ve Haritalama, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Projelerinin hazırlanmasında yetkili olan Ziraat Mühendisleri sadece Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü mezunlarıdır.